11-09-08

Opvoeding...

Terwijl ik daarstraks naar huis liep van de Stad, kreeg ik een uitstekend staaltje opvoeding te zien, om me aan het denken te zetten.

Tegenwoordig heeft opvoeding een heel ruime betekenis, hoewel niemand zijn kind nog een pedagogische tik mag geven, zonder dat er met minstens 20 opvoedingsboeken tegen onze oren wordt geslagen. Pas op, ik zal de laatste zijn om te beweren dat een kind slaan helpt om het op te voeden, maar zoals ik het zie op de straat, heb ik mijn twijfels bij de gepromote manier van grootbrengen.

Kinderen die hun zin niet krijgen en daarom driftaanvallen tonen, moeten een time-out krijgen en nadenken over hun daden. Sinds wanneer kan een vijfjarige voor zichzelf redeneren waarom zijn daden verkeerd waren? Vaak zijn het de ouders die het zo ver laten komen dat hun kinderen doorhebben, dat ze met driftaanvallen alles krijgen. Een kleine meid die nooit "nee" te horen krijgt als ze om iets vraagt, zal dat ook niet zomaar beginnen pikken.

Mijn haren gaan werkelijk overeind staan als ik voorbij de kleuterschool loop en kinderen hoor schelden tegen hun moeders en vaders. Toen ik klein was (en dan nog niet eens kleuter, maar zelfs nog in de lagere school), durfde ik nooit op zo'n manier tegen eender wie praten!!!! Thuis werden geen scheldwoorden gebruikt in ons bijzijn en we kregen er met de paplepel in dat je beter kan praten dan roepen... "Schelden lost nooit iets op".

"schelden lost niks op", "ellebogen van tafel", "met 2 woorden spreken!!", "altijd mevrouw en meneer gebruiken", "als je het niet lust, leg je je hoofd ernaast", ... Het zijn zinnetjes die vaak door mijn hoofd galmen als stemmen uit het verleden, maar ook enkel het verleden. Ik hoor nog zo weinig ouders tegen hun kinderen zeggen dat ze niet mogen vloeken of onbeleefd zijn. Algemeen Nederlands leren kinderen nu pas op de lagere school en manieren worden zo goed en zo kwaad als het gaat, stukje bij beetje aangeleerd. Soms met succes, jammer genoeg steeds vaker zonder.

Leerkrachten horen geen angst te hebben van hun leerlingen en dat was vroeger ook niet zo. Als je op school straf kreeg, kon je thuis een dubbele straf verwachten omdat je niet geluisterd had naar de juf of meneer. Wanneer een leerkracht vandaag durft om 5 bladzijden straf te laten schrijven, staan er meteen een hele horde psychologen en advocaten op de schoolpoort te bonken en te schreeuwen dat er sprake is van kindermishandeling... Het is zeker geen lachertje om vandaag de dag leerkracht te zijn. Je moet echt op je tellen letten met wat je zegt.

Ach ja, ik kan het alleen maar beter proberen doen zeker? het is makkelijk om commentaar te geven, maar het zelf doen is natuurlijk iets helemaal anders...

16:56 Gepost door J. in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kinderen opvoeden is nu eenmaal niet gemakkelijk... maar ik erger me soms ook aan de vrijheid die sommige kleuters gegeven wordt hoor. Die van mij zullen het in elk geval niet moeten proberen om op de grond te gaan liggen en te tieren (en ja, een klets op de poep kan daar bij horen - jammer voor de psychologen).

Gepost door: Ruby | 11-09-08

De commentaren zijn gesloten.